Drukwerk

Drukwerk voor je bruiloft. Waar moet je zoal aan denken?

geschreven door TrouwkaartenWinkel

Eénzelfde soort stijl? Denk aan algemeen drukwerk voor je bruiloft

Een bruiloftsfeest is niet compleet zonder het versturen van huwelijkskaarten. Je wilt het graag met vrienden, familie en misschien ook wel goede kennissen vieren, dus al snel ga je op zoek naar een geschikte trouwkaart. Maar, de dag heeft ook ‘structuur’ nodig: hierdoor weten de gasten hoe de dag zal verlopen en wat ze mogen verwachten.

Om één geheel te krijgen, kun je als bruidspaar voor algemeen drukwerk kiezen. Dit ‘pakket’ omvat allerlei typen kaartjes voor het huwelijk, verwerkt in één stijl naar keuze. Maar, wat heb je allemaal nodig en wanneer ontvangen de gasten deze items?

Stap 1: ‘Save the date’

Een ‘save-the-date’ is een voorbereidend kaartje die je tot ongeveer zes maanden vóór de bruiloft stuurt. Het is eigenlijk een reservering voor je trouwdag zonder bekendmaking van tijd of locatie: de gasten weten enkel dat ze deze datum voor jullie vrij moeten houden. Wanneer dit kaartje verstuurd is, zal enkele weken later de officiële uitnodiging volgen.

Stap 2: De officiële trouwkaart & RSVP 

De officiële trouwkaart is het meest voorname onderdeel: hier vertel je niet alleen de datum, tijd en locatie, maar ook belangrijke details rond de trouwceremonie, zoals mogelijk een dresscode. Dit kaartje wordt ongeveer twee maanden vóór de bruiloft gestuurd. Ook willen de gasten graag weten voor welk onderdeel ze wel of niet uitgenodigd zijn: deze informatie kun je in een begeleidend kaartje vermelden.

Een RSVP-kaartje staat voor ‘Répondez, s’il vous plaît’. Middels dit kaartje kunnen de gasten antwoord geven op de vraag of ze bijvoorbeeld wel of niet naar de trouwdag komen. Ook dit is handig voor de voorbereiding, want zo weet je bijvoorbeeld op hoeveel tafeltjes je moet rekenen.

Stap 3: Enveloppen

Kies voor enveloppen die bij de trouwkaart passen: niet alleen oogt dit feestelijk, ook sluit dit bij de andere onderdelen aan. Op de envelop vermeld je wie er uitgenodigd worden. ‘De heer en mevrouw X’ of ‘Familie X’ geeft aan wie er welkom zijn, zoals bijvoorbeeld één persoon of een compleet gezin. De enveloppen worden, inclusief de trouwkaart, weken van tevoren verzonden.

Stap 4: Dagprogramma

In het dagprogramma vertel je hoe de dag eruit gaat zien en op welke tijdstippen welke activiteit plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld het diner of de receptie. Dit type kaart wordt pas op de dag zelf aan de gasten gegeven; zo weet iedereen precies hoe de planning zal verlopen. 

Stap 5: Menukaartjes

De menukaartjes geven precies aan waar de gasten uit kunnen kiezen; ook deze volgen op de dag zelf, gelegen op de tafels. Vermeld dan ook duidelijk waar men uit kan kiezen. Houd ook zeker rekening met bepaalde voorkeuren, zoals kindermenuutjes, vegetarische of misschien wel halalgerechten; zo valt er voor iedere gast iets te kiezen. 

Stap 6: Tafelschikking 

Bij de tafelschikking bepaal je wie ernaast wie komt te zitten. Hoe ‘belangrijker’ de gast, hoe dichter bij het bruidspaar, zoals bijvoorbeeld de ouders. Schuilt er mogelijk een ruzie in de familie? Probeer hen dan zoveel mogelijk uit elkaar te zetten om confrontaties te voorkomen. De tafelschikkingskaartjes worden dan ook niet verzonden, maar decoratief op tafel geplaatst. 

Stap 7: Bedankkaartjes 

De bedankkaartjes worden twee à drie weken na het huwelijk verstuurd, veelal in combinatie met een memorabele trouwfoto. Dit kaartje leent zich voor lovende woorden om je gasten nogmaals hartelijk voor hun aanwezigheid te bedanken.

Algemeen drukwerk zorgt dus voor een ‘totaalpakket’ aan items, verwerkt in eenzelfde soort uitstraling om zodoende één lijn door te voeren in plaats van verschillende kleuren en vormen. Dit is niet alleen tijdbesparend, maar zorgt eveneens voor één trouwstijl; zelfs of je het nu modern of meer klassiek wilt hebben.

 

Andere blogs in deze categorie

 • Drukwerk voor je bruiloft. Waar moet je zoal aan denken?

  Drukwerk

  Drukwerk voor je bruiloft. Waar moet je zoal aan denken?

  Eénzelfde soort stijl? Denk aan algemeen drukwerk voor je bruiloft Een bruiloftsfeest is niet compleet zonder het versturen van huwelijkskaarten. Je wilt het graag met vrienden, familie en misschien ook wel goede kennissen vieren, dus al snel ga je op zoek naar een geschikte trouwkaart. Maar, de dag heeft ook ‘structuur’ nodig: hierdoor weten de...

 • Nieuwste trend: trouwkaarten met handlettering

  Drukwerk

  Nieuwste trend: trouwkaarten met handlettering

  Hoera, jullie gaan trouwen! Eén van de leukste voorbereidingen van een bruiloft is het uitzoeken van een trouwkaart. Wij kunnen ons voorstellen dat jullie liever geen standaard uitnodigingen willen versturen naar jullie gasten. Dan hebben wij een goede oplossing voor jullie, namelijk een trouwkaart met handlettering! Omdat deze kaarten echt met de hand worden geschreven...

 • Wat moet op de trouwkaart komen te staan?

  Drukwerk

  Wat moet op de trouwkaart komen te staan?

  Alles is geregeld voor jullie grote dag en samen hebben jullie een gastenlijst gemaakt met de mensen die mogen komen op jullie bruiloft. Tijd dus om de trouwkaarten te gaan versturen! Maar wat voor informatie moet er allemaal op de kaart komen te staan? En hoe kun je op een goede manier laten weten dat...

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×