Trouwringen

Aan welke hand draag je de trouwring?

geschreven door de redactie

Er ontstaat nog al eens verwarring over… Aan welke hand draag je nu de trouwring, links of rechts? Als we terug gaan in de geschiedenis dan zijn vooral vanuit het geloof bepaalde tradities ontstaan. Maar ook per land of zelfs regio kan het verschillen aan welke hand je de trouwring draagt. Tijd dus om alle feiten hierover op een rijtje te zetten!

Geschiedenis van de trouwring
Al eeuwen is het uitwisselen van de trouwringen een vast onderdeel tijdens een huwelijksvoltrekking. Maar waar komt deze traditie vandaan? De eerste trouwring ooit, gemaakt van rietstengels, werd gevonden langs de Nijl in Egypte. De ronde vorm van een ring staat voor de eeuwigheid en in veel oude culturen betekende het ook oneindigheid. Dat een trouwring niet altijd van goud hoeft te zijn blijkt uit het gegeven dat de Romeinen de ringen vaak van ijzer maakten, om een ‘ijzersterk’ huwelijk te symboliseren. Tegenwoordig worden de ringen van vele verschillende edelmetalen gemaakt.

Tradities vanuit het geloof
Het uitwisselen van de trouwringen wordt dus gezien als een symbolische betekenis voor de trouw aan je partner. Vanuit het geloof is het in de Katholieke kerk zelfs een verplicht onderdeel van de inzegening en wordt de ring aan de linkerhand gedragen. Na de reformatie – een hervormingsbeweging – vonden de Protestanten de trouwring maar ongepaste ijdelheid en werd deze volledig afgeschaft. Pas in de 19de eeuw zagen ze de symbolische waarde weer terug in de trouwring. Om zich af te zetten tegen het Katholieke geloof werd de trouwring vanaf dat moment door Protestanten aan de rechterhand gedragen.

Aan-welke-hand-draag-je-de-trouwring
Foto: Edelsmid Jacqueline Hermans

Verbinding met je hart
Maar tijden veranderen en je bent als bruidspaar tegenwoordig niet altijd meer aan een geloof verbonden. Aan welke hand draag je dan de trouwring? Eigenlijk kunnen jullie dit helemaal zelf bepalen. Volgens een oud bijgeloof staat de linker ringvinger in verbinding met het hart en zou je daarom de trouwring aan je linkerhand moeten dragen. Een andere overweging die je kan maken is vanuit praktisch oogpunt gezien. Ben je links- of rechtshandig? Als je de ring draagt aan de hand die je het meeste gebruikt dan kan de ring eerder beschadigen. Daarentegen zal de ring wel meer in het zicht zijn en kan iedereen zien dat jij met je grote liefde getrouwd bent.

Leuke weetjes uit het buitenland
Ook in het buitenland zijn er tradities rondom de trouwring. Zo draagt men in Vlaanderen (België) per regio de ring verschillend. In West- en Oost-Vlaanderen draagt men de trouwring links, in Antwerpen en Brabant juist rechts, terwijl het in Limburg weer verschilt per gebied. In Noord-Amerika en Zuid-Afrika dragen de meeste bruidsparen hun trouwring aan de linker ringvinger. Oosters-orthodoxen dragen de trouwring altijd aan hun rechterhand, wat ook geldt in Duitsland. Tijdens een Joods huwelijk wordt de ring om de rechter wijsvinger van de bruid geschoven, waarna de bruid vaak zelf de ring wisselt naar de linker ringvinger.

Vele tradities dus rondom de trouwring! Als bruidspaar kunnen jullie hier zelf een keuze in maken. Schakel bij vragen gerust een professionele trouwringenspecialist in, zij helpen je graag bij het maken van deze keuze.

Bronnen: Etiquette.nlArt ObjectCircles Trouwringen
Hoofdfoto: Weddingbliz

Andere blogs in deze categorie

  • Aan welke hand draag je de trouwring?

    Trouwringen

    Aan welke hand draag je de trouwring?

    Er ontstaat nog al eens verwarring over… Aan welke hand draag je nu de trouwring, links of rechts? Als we terug gaan in de geschiedenis dan zijn vooral vanuit het geloof bepaalde tradities ontstaan. Maar ook per land of zelfs regio kan het verschillen aan welke hand je de trouwring draagt. Tijd dus om alle...

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×